Karczoch i jego właściwości
autorem artykułu jest Arek Czapla
Walory smakowe karczocha są cenione od wieków w Europie.
W lecznictwie karczoch jest wykorzystywany od początku dwudziestego wieku . Karczoch pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego , a obecnie uprawiany jest w prawie wszystkich krajach zachodniej Europy.
Karczoch ma grubą , żebrowana łodygę , jego wysokość dochodzi nawet do półtora metra . Spożywa się dno karczocha oraz łuski okrywy niedojrzałych kwiatostanów.
Właściwości zdrowotne mają liście i kwiaty karczocha , które są bogate w :
- kwas jabłkowy
- kwas mlekowy
- kwas cytrynowy
- flawonoidy
- cynarynę
- sole potasu
- sterole
- garbniki
- witaminę A
- wszystkie witaminy z grupy B
Karczoch zwiększając wydzielanie żółci chroni i regeneruje w ten sposób wątrobę .
Inne ważne właściwości karczochów :
- obniża poziom cholesterolu
- obniża poziom kwasów tłuszczowych
- silne działanie moczopędne
Karczochy powinny szczególnie spożywać osoby cierpiące na schorzenia nerek i wątroby.
Przepis na potrawę z karczochów :
Karczochy w sosie czosnkowym
Składniki:
* 4 duże kuliste karczochy
* sól , biały pieprz
* 350ml kwaśnej śmietany
* 2 duże cebulę
* 1 łyżka octu winnego
* 4-6 posiekanych ząbków czosnku
Sposób przygotowania :
Odetnij łodygi karczochów tak , by stabilnie leżały na talerzu.
Włóż karczochy do wrzącej wody tak , żeby były częściowo zanurzone i gotuj do miękkości.
Karczoch jest miękki , jeżeli można łatwo odgiąć liść zewnętrzny . Wyjmij karczochy z wody , odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj sos :
Wymieszaj razem śmietanę , cebule , czosnek oraz ocet.
Z karczochów wyjmij środkowe liście , zostawiając tylko zewnętrzne. Usuń niejadalny środek , odsłaniając dno. Połóż karczocha na talerzu nalej sos do środka . Karczocha jemy odrywając liście i maczając je w sosie.
Smacznego :)
--
Prawo pracy w praktyce
Jak poderwać kobietę
Ziołolecznictwo
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl