Karczoch i jego właściwości

Karczoch i jego właściwości
autorem artykułu jest Arek Czapla

Walory smakowe karczocha są cenione od wieków w Europie.

W lecznictwie karczoch jest wykorzystywany od początku dwudziestego wieku . Karczoch pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego , a obecnie uprawiany jest w prawie wszystkich krajach zachodniej Europy.

Karczoch ma grubą , żebrowana łodygę , jego wysokość dochodzi nawet do półtora metra . Spożywa się dno karczocha oraz łuski okrywy niedojrzałych kwiatostanów.

Właściwości zdrowotne mają liście i kwiaty karczocha , które są bogate w :

- kwas jabłkowy
- kwas mlekowy
- kwas cytrynowy
- flawonoidy
- cynarynę
- sole potasu
- sterole
- garbniki
- witaminę A
- wszystkie witaminy z grupy B


Karczoch zwiększając wydzielanie żółci chroni i regeneruje w ten sposób wątrobę .

Inne ważne właściwości karczochów :

- obniża poziom cholesterolu
- obniża poziom kwasów tłuszczowych
- silne działanie moczopędne


Karczochy powinny szczególnie spożywać osoby cierpiące na schorzenia nerek i wątroby.

Przepis na potrawę z karczochów :

Karczochy w sosie czosnkowym

Składniki:

* 4 duże kuliste karczochy
* sól , biały pieprz
* 350ml kwaśnej śmietany
* 2 duże cebulę
* 1 łyżka octu winnego
* 4-6 posiekanych ząbków czosnku

Sposób przygotowania :

Odetnij łodygi karczochów tak , by stabilnie leżały na talerzu.
Włóż karczochy do wrzącej wody tak , żeby były częściowo zanurzone i gotuj do miękkości.
Karczoch jest miękki , jeżeli można łatwo odgiąć liść zewnętrzny . Wyjmij karczochy z wody , odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj sos :

Wymieszaj razem śmietanę , cebule , czosnek oraz ocet.

Z karczochów wyjmij środkowe liście , zostawiając tylko zewnętrzne. Usuń niejadalny środek , odsłaniając dno. Połóż karczocha na talerzu nalej sos do środka . Karczocha jemy odrywając liście i maczając je w sosie.

Smacznego :)




--
Prawo pracy w praktyce
Jak poderwać kobietę
Ziołolecznictwo

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl