Kurkuma - złoto Indii
autorem artykułu jest Anna Bezecka
Kurkuma, (kurkuma długa, ostryż, ang. turmeric), jest byliną z rodziny strelicjowatych. Jest używana w kuchni indyjskiej od dawna jako przyprawa, nadaje potrawom interesujący żółty kolor i unikalny, lekko gorzki smak. Stosowana bywa jako tańszy (wcale nie gorszy!) zamiennik szafranu. Dojrzałe kłącze kurkumy długiej moczy się we wrzącej wodzie, a następnie suszy na słońcu. Dalszy proces polega na pozbawieniu jej skórki i zmieleniu suchego kłącza na miałki proszek.
Kurkuma wywodzi się z Indii, gdzie wchodzi w skład popularnej (także u nas) mieszanki curry. Jest też stosowana jako składnik musztardy.
Smak kurkumy jest podobny do smaku pieprzu, imbiru, lecz znacznie łagodniejszy. Zapach przywodzi na myśl piżmo. Stosowana w niedużych ilościach, nadaje się do zabarwiania potraw (ciast, wyrobów piekarskich) bez zmiany ich smaku.
Coraz częściej opisuje się zdrowotne właściwości kurkumy. Spożyta powoduje zwiększone wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Substancje zawarte w kurkumie działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, zwalczają grzybice oraz wolne rodniki tlenowe. Działanie to jest wyjątkowo pożądane w chorobach skóry, takich jak trądzik czy przesuszona skóra, gdyż regulacyjne i tonujące właściwości kurkumy wpływają korzystnie na funkcje skóry, regulując wydzielanie łoju, nawilżenie czy jakość bariery skórnej.
--
Polecam moje artykuły!
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl