Czerwona herbata (Pu-erh )

Czerwona herbata (Pu-erh )
autorem artykułu jest Arek Czapla

Herbata czerwona (Pu-erh ) jest uprawiana w Chinach ma duże właściwości lecznicze.

Herbatę czerwona uprawia sie w Chinach 1700 lat
Ojczyzną herbaty jest południowa prowincja Chin Yunnan.
Czerwona herbatę przygotowuje sie według tajemnej receptury.
Herbata czerwona pochodzi z tej samej rośliny co czarna lecz jej smak
jest bardziej gorzki.

Pija się ją zwłaszcza w krajach wschodniej Azji , a najbardziej popularna jest w Japonii.
Jest podstawą ceremoniału parzenia i picia herbaty.

Herbata czerwona nie zostaje poddana fermentacji.
Jest tym zdrowsza im dłużej dojrzewa w odpowiednich dla niej warunkach.

Najlepsza jest herbata liściasta. Amerykanie nazywaja herbatę czerwoną "mordercą tłuszczu" ,
dlatego szczególnie polecana jest osobom z nadwaga i otyłością.

Właściwości zdrowotne herbaty czerwonej :

- wspomaga prace wątroby skutecznie walcząc z nadwagą
-obniża poziom cholesterolu
-usuwa toksyny z organizmu
- ułatwia trawienie
-zawiera duże ilości aminokwasów i biopierwiastków
-zapobiega powstawaniu wolnych rodników
-łagodzi skutki "kaca"
-ogólnie wzmacnia organizm

Jeżeli zależy Ci na zdrowiu i szczęściu ...
szczegóły : zobacz tutaj


--
http://kuchniawegetariaska.blox.pl or Wegetarianizm i Weganizm

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl